Owsianka to potrawa, która cieszy się ogromną popularnością ze względu na swoje zdrowe składniki i możliwość dostosowania do indywidualnych potrzeb żywieniowych. 🥣 Jednak nie zawsze owsianka owsiance jest równa, zwłaszcza dla osób, które borykają się z problemami z wahaniami poziomu glukozy we krwi, insulinoopornością, hipoglikemią reaktywną lub cukrzycą.🤔🤔 Dlatego warto zadbać o obniżenie ładunku glikemicznego tego pysznego posiłku, stosując kilka prostych zasad. 🧐👇
👉Wybierz płatki górskie zamiast tych błyskawicznych. Płatki górskie są mniej przetworzone i mają niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że nie podnoszą poziomu cukru we krwi tak szybko jak płatki błyskawiczne.
👉Zamocz płatki na noc i rano podgrzej do oczekiwanej temperatury, nie gotuj płatków.
👉Dodaj otręby lub inne źródło błonnika pokarmowego.
👉Dodaj zdrowe źródło tłuszczu, np. orzechy, nasiona, pestki, chia, siemię lniane.
👉Dodaj źródło białka, może być to np. Skyr.
👉Wybierz owoce o niskim IG, np. owoce jagodowe, jabłko, cytrusy, zamiast banana czy owoców suszonych. 👍
Twój komentarz