Makaron z pesto
Składniki:
- Bazylia świeża porcja (10 g) 🥄 1 kcal
- Cytryna 1/4 sztuki (20 g) 🥄 4 kcal
- Czosnek 1 ząbek (5 g) 🥄 6 kcal
- Makaron penne razowy porcja (100 g) 🥄 364 kcal
- Migdały płatki 1 łyżka (10 g) 🥄 57 kcal
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g) 🥄 88 kcal
- Ser żółty porcja (10 g) 🥄 31 kcal
- Sól 1 szczypta (0,2 g)
Przygotowanie:
Do naczynia wlać 250 ml wody, dodać sól, włożyć makaron, gotować na obrotach wstecznych 15min/100stopni/obr1. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Migdały i czosnek ucierać 10s/obr.8. Dodać ser podzielony na kawałki i powtórzyć czynność. Następnie dodać bazylię, sól, miksować kolejne 10s/obr.7. Na koniec dodać oliwę, sok z cytryny i wymieszać 20s/obr. 5. Makaron wymieszać z sosem i opcjonalnie doprawić do smaku. Smacznego! 😋🌿🍝
Twój komentarz