Ciasto z truskawkami
Składniki:
700ml mleka
80g (2 opakowania) budyniu waniliowego
100g erytrolu
40g (2 sztuki) żółtka jaj
12g (1.5 łyżki) żelatyny
300g truskawek
80g biszkoptów bez cukru
Wykonanie:
Biszkopty rozłóż w silikonowej tortownicy.
W garnku podgrzej 500ml mleka razem z erytrolem.
W międzyczasie roztrzepaj pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami.
Wlej mieszankę do gotującego się mleka i mieszaj, aż masa zgęstnieje, na wolnym ogniu.
Rozpuść żelatynę w 50-70 ml ciepłej wody, dodawaj stopniowo do masy budyniowej, ciągle mieszając.
Następnie wlej masę z żelatyną do masy budyniowej i dokładnie wymieszaj.
Przelej masę na biszkopty w tortownicy.
Obierz, umyj i pokrój truskawki na kawałki.
Wyłóż truskawki na wierzch ciasta.
Odczekaj, aż masa wystygnie, a następnie wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby stężało. Gotowe! Smacznego!
Twój komentarz