Witamina C odgrywa kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka. Dbanie o odpowiednie spożycie tej witaminy jest istotne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji organizmu.
Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy C, ponieważ:
niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,
występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,
objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone,
można mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),
profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.
Do najlepszych źródeł pokarmowych witaminy C można zaliczyć produkty:
acerola,
owoce dzikiej róży,
kiwi,
cytrusy,
owoce jagodowe,
papaja,
ananas,
brokuły,
papryka,
szpinak,
dynia.
Twój komentarz